Debrecen Kutyakozmetika

Kettős szőrzetű kutyafajták szőrének ápolása

Közzétéve: 2024-07-11 12:44:22

Nyáron időnként előforduló kérdés a kétrétegű, vagy dupla szőrzettel rendelkező kutyafajták gazdijainak körében: „ Nagyon melege van a kutyámnak. Érdemes-e lenyíratni a szőrét ”?

-       Egy tapasztalt, munkájára igényes kozmetikus azt a választ fogja adni, hogy Nem!

 

Mit érdemes tudni erről a szőrtípusról?

-       A kétrétegű szőrzettel rendelkező kutyáknál az egész testet dupla szőrzet fedi: egy keményebb fedőszőr és egy puhább, vastagabb, sűrű aljszőr.

-       Zárt szőrzetű fajtáknál például: Golden retriever, Német juhászkutya, Ausztrál juhászkutya stb.  a felső réteg a fedőszőr, mely úgy zár össze, hogy ha a kutya vizes lesz ez a réteg megakadályozza, hogy az alatta lévő aljszőr átnedvesedjen.

-       Nyílt szőrzetű fajták például: Szibériai Husky, Alaszkai malamut, Akita, Shiba Inu, Spiccek, Pomerániai törpespicc stb. A fedőszőr alatti puha, sűrű aljszőrzet szárazon és melegen tartja a kutya bőrét.

-       Ennek a szőrtípusnak számos funkciója van: védi a kutya bőrét a leégéstől, télen védelmet nyújt a fagy és hideg ellen. Úgy is szoktuk mondani nyáron hűt, télen fűt. Továbbá véd a rovarcsípésektől, éles tárgyak okozta sérülésektől.

 

Miért ne nyírassuk le kutyánk szőrét (nyírógéppel)?

-       Nyírás után nem egyenletes szőr fog visszanőni. A fedőszőr lassabban, az aljszőr gyorsabban.

-       Nyírás hatására megváltozik a szőr struktúrája. Felpuhul, sokkal tömöttebb bunda fog visszanőni.

-       Ez a szőrzet elveszíti a funkcióját: nyáron még melegebb lesz, télen jobban magába szívja a vizet, megszűnik a szigetelő funkciója.

-       A szőrzet bolyhosabbá, csomósabbá fog válni, a levegő nem tud áramolni megfelelően a bőr és szőrzet között, ezáltal a bőr befülled, számos bőrproblémák jelentkezhetnek pl.: hot spot.

 

Hogyan ápoljuk kutyánk szőrét?

-       A legfontosabb az aljszőr, vedlő szőr folyamatos eltávolítása, ugyanis ez melegíti a kutyát, ha nincs kifésülve összefilcesedik, nincs megfelelő szellőzés, bőrproblémákat okozhat.

-       Heti néhány alkalommal, de legalább heti egyszer fésüljük át kutyánk bundáját.

-       A fésüléshez megfelelő eszköz, kefe kiválasztásában kutyakozmetikusok, grooming shopban dolgozók segíteni tudnak.

-       A nagyobb vedlési időszakban (tavasz, ősz) érdemes  a kutyakozmetikust felkeresni.

-       A kutyakozmetikában a különböző fajtákra kifejlesztett speciális kozmetikumokkal, eszközökkel, nagy teljesítményű szárítóval, csapatóval dolgozunk, ezzel biztosítva az eredményesebb munkát.

-       A kozmetikus a fajtastandardnak megfelelően a kutya szőrét ritkító, félritkító ollóval formára igazítja, gépi nyírást nem alkalmazunk ennél a szőrtípusnál!

Debrecen Kutyakozmetika