Debrecen Kutyakozmetika

Szolgáltatások

Fürdetés Fürdetés Fürdetés

Mivel a kutya bőrében kevés a faggyúmirigy, érzékeny a különféle samponokra ezért ne kerüljön túl gyakran sor a fürdetésre. A fürdővíz 30-35 C-nál nem lehet melegebb. Fontos, hogy a kutya szőrét soha ne dörzsöljük, se fürdetéskor, se törléskor, mert könnyen összecsomósodik. Mindig a megfelelő fajtához való samponokat használjuk, szükség esetén pedig balzsamokat, kondicionálókat, olajokat. Csak csomómentes szőrű kutyát fürdethetünk, mivel a csomókban könnyen megragadhat a sampon, ami bőrirritációt okozhat. Szárításnál soha ne túl forró levegőt használjunk és figyeljünk, hogy csomómentesre szárítsuk. A végén hideg levegővel fújjuk át, hogy kicsapja a párát a szőrből.

A túl gyakori (például hetenkénti) fürdetéssel kimoshatunk a kutya bundájából sok alapvető fontosságú anyagot, ami a bőre kiszáradásához vezethet. Hacsak a kutya nem kifejezetten piszkos, rendszeres fésüléssel, keféléssel csökkenthetjük a szükséges fürdők számát. Így is elérhetjük, hogy kutyánk tisztának érezze magát.

Szárítás Szárítás Szárítás

A főnőzés nem más, mint kefével való szárítás, a szőrzet egyenesre és formára való szárítása. Ilyen szárítást kapnak pl. az uszkárok, a bobtailek, a bolognai- és, havannai pincsek.

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire fontos szakasza ez a kutyakozmetikázásnak, hiszen a göndörödésre hajlamos szőrzetet főnözés nélkül nem lehet egyenletesre, szépre nyírni.

 

Nyírás Nyírás Nyírás

Létezik gépi és kézi nyírás. Gépi nyírásnál: elektromos nyírógépet használunk cserélhető gépfejekkel. A bőr kifeszítése után a nyírófej lapos felületét a bőrre fektetjük és minél hosszabb szakaszt nyírunk le. Nagyon csomós szőrnél rövidre nyírjuk a szőrt a csomós rész alatt, vagy ha hosszabb szőrt szeretnénk muszáj kibontani (amennyiben ez lehetséges). Kézi nyírásnál: ollókat és ritkító ollókat használunk. Olló: Amennyiben hosszú és csomós a szőr, nagyolva levágjuk, majd kibontjuk, amit meg akarunk hagyni. Ha szükséges fürdetni a kutyát, akkor csak a szárítás után hajthatjuk végre a végleges nyírást. 

Trimmelés Trimmelés Trimmelés

A trimmelés feltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr a növekedési folyamat végén elhal, és fájdalom nélkül kihúzható a szőrtüszőből (ezek a szőrszálak általában fakóbb színűek). A trimmelés kézzel történik gumiujj, trimmelőkés használatával. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrtüszőnek van egy rövid pihenőideje, majd megindul az új, életerős szőr növekedése. Ezért a szálkás és drótszőrű kutyáknál 4-6 hét kell, hogy a fajtára jellemző szőrminőség újra kialakuljon. A trimmelés azért fontos, hogy az elhalt szőrszálak helyett új szőr növekedhessen. A trimmeletlen szőrnél akár bőrproblémák is kialakulhatnak. A trimmelést igénylő kutyafajták nyírása a szőr ellágyulásához, a szőrminőség romlásához vezethet. 

Trimmelni háromféle szőrtípust lehet: drótos, szálkás, vegyes szőrtípus.

Bontás, fésülés Bontás, fésülés Bontás, fésülés

Félhosszú és hosszú szőrű kutyákat rendszeresen fésülni kell, a csomók és gubancok elkerülése végett. Bontás és fésülés során célunk a teljes csomómentesség, az elhalt szőr kiszedése, és a sűrű aljszőrzet felbontása. A szőrt a növekedésével megegyező irányba bontjuk ki. A gubancolódás mértéke szerint kefével, filcbontóval vagy ritka fogú fésűvel kezdjük a bontást. Nem elég ezt csak a kozmetikusra bízni, ugyanis vannak olyan összecsomósodott  szőrzetek, melyeket hiába kefélünk, nem lehet kibontani, ilyenkor csak teljes lenyírással tudunk megszabadulni a nemezesen összeállt, filcesedett szőrtől. A csomós szőrben fürdetésnél a samponmaradék és a kosz is a csomóban marad, ezért bontani mindig fürdetés előtt kell.

A kölyök kutyát is pici kortól fokozatosan szoktatni kell a fésülködéshez, hogy később ne okozzon gondot az ápolásánál.

Karomvágás Karomvágás Karomvágás

A kutyáknál a karmok a mancson kívül helyezkednek el. Mozgás közben természetesen kopnak. Ezért  is fontos, hogy a kutya sokat mozogjon (sétálás, futás). Mivel a hosszú karom eleinte kényelmetlenséget okoz a kutyának, majd később, már egészségi problémákat is, ezért rendszeresen vágatni kell. Ugyanis ha túlnő, meggörbül és belenő az ujjba, ami fájdalmas gyulladást okozhat. Annál a kutyánál kell karmot vágni, amelynél stabil állásban a karom tartja a testsúlyt, és nem a talp- és ujjpárnák. Az ideális, ha a karom vége egy síkban van az ujjpárna lépő felületével.

 

Mancs nyírás Mancs nyírás Mancs nyírás

A mancsot ajánlott alul a talppárnáknál teljesen szőrteleníteni. Ezt megtehetjük ollóval vagy nyírógéppel. Először a talppárnák tetejéről, majd egész mélyről az ujjpárnák között, mert itt becsomósodhat, filcesedhet a szőr, kellemetlenné téve a járást, illetve meggátolja a bőr szellőzését, amitől az begyulladhat, egyéb betegségekhez vezethet. Ezáltal a toklász is kevésbé tud megtapadni a mancsban. Különösen a hosszú szőrű kutyáknál kell erre odafigyelni.

Fültisztítás Fültisztítás Fültisztítás

A fület nem szabad gyakran tisztítani, mert ezzel kitisztítanánk a természetes védekezőflórát is. Sok fajtának (pl.terrierek, pásztorkutyák, bichonok) a külső hallójáratban szőrszálak nőnek, melyeket a fültisztítás előtt el kell távolítani. A fültisztítást fültisztító folyadékkal és fültisztító pálcikával végezzük. Először ellenőrizzük a fül állapotát, majd elvégezzük a tisztítást. Megfogjuk és felhúzzuk a fülkagylót, ezzel a járat kiegyenesedik, beletesszük a tisztító folyadékot/gélt, majd a fül alsó részének masszírozásával eloszlatjuk, és a fülzsír feloldódik. Ezután hagyjuk, hogy a kutya megrázza a fülét és vattapamaccsal eltávolítjuk a váladékot.

Debrecen Kutyakozmetika