Debrecen Kutyakozmetika

Toklász a kutyában

Közzétéve: 2023-08-02 16:07:32

Mi az a toklász? 

A toklász egy egynyári gyomnövény, a pázsitfűfélék családjába tartozó egérárpa kalászának egy száraz darabja. Hazánkban sajnos egyre elterjedtebb. A fűvel benőtt területeken szinte bárhol előfordulhat: réteken, legelőkön, füves síkságokon, kertekben, túraútvonalakon, belvárosi parkokon.

 

Miért jelent veszélyt kutyánk számára?

Alakja nyílvesszőre hasonlít, veszélye is ebből adódik, ugyanis a kampós, hegyes és kemény szálaknak köszönhetően könnyen beleakad a kutya szőrébe, bőrébe, akár a testnyílásaiba is bejuthat. A kutya mozgása közben egyre mélyebbre hatol, így számos egészségügyi problémát, gyulladást, akár tályogot is okozhat.

 

Leginkább érintett területek? 

Talppárnák,- lábújjak köze, hónalj, fülek, orr, szem, nemi szervek, genitáliák.

 

Melyik fajtákra jelent veszélyt?

Egyaránt veszélyes az összes fajtára, bár a hosszabb szőrű, lógó fülű kutyák jobban érintettek.

Rövid szőrűeknél leginkább a redőkben bújhat meg. Pl.hónalj, nemi szervek, végbélnyílás.

Könnyen bekerülhet orrba (szaglászással), fülbe, szembe.

 

Mikor gyanakodjunk toklászra?

Ha toklász került kutyusunk testébe, nagy valószínűséggel jelezni fogja, ugyanis ez erős fájdalmat okozhat nekik. Számos tünet jelezheti, attól függően melyik testtájék érintett.

 

Tünetek:

1.) Általános tünetek: 

-rossz közérzet, kedvetlenség, étvágytalanság, bágyadtság

-kényszeres viselkedés pl: vakarózás, nyalogatás, fejdörzsölés

-dudor, vagy dúzzanat a testen

-érzékeny, kipirosodott bőr

-váladékozó, nem gyógyuló seb

 

2.) Lábat érintő tünetek:

-bőrpír, dúzzanat

-fényes felszínű, kipirosodott, akár váladékozó csomó a befúródás helyén

-nem terheli az adott mancsot, sántikál

-lábát nyalogatja, rágja

 

3.) Fület érintő tünetek:

-fülvakarás, dörzsölés, fejrázás

-fejét oldalra fordítva tarja

-nyugtalanság, ingerlékenység

-ha füléhez érünk fájdalmat jelez, pl:nyüszít

 

4.) Orrot érintő tünetek:

-tüsszögés, ami lehet folyamatos is

-dörzsöli az orrát

-orrfolyás, akár orrvérzés

 

5.) Szemet érintő tünetek:

-gyorsan kialakulnak a tünetek

-dúzzadt, kivörösödött kötőhártya

-könnyezés, váladékozás

-folyamatos szemdörzsölés

-gyakori hunyorítás

 

Nemi szerveket érintő tünetek:

-állandó nyalogatás

-gennyes, esetleg véres váladék ürül

-fájdalmat jelez, nyüszít

 

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

-Kertes ház esetén vágd gyakran a füvet.

 

-Próbáld minél jobban elkerülni a gondozatlan, füves területeket, ahol vélhetően több a toklász (ami sajnos egyre nehezebb).  Az ilyen helyeken ne engedd kutyusodat szimatolni, nézelődni, futkorászni.

 

-Séta után alaposan nézd át a kutyád tetőtől-talpig. Kifejezetten: talppárnák, lábújjak köze, hónalj, fül, has környéke.

 

-Lehetőleg minél gyakrabban, de séta után mindig keféld át a bundáját. Ez azért nagyon fontos, mert általában először a szőrben tapad meg a toklász, (kivétel orr, szem). Így ha időben észreveszed és eltávolítod, megakadályozható, hogy a szőréből a bőrébe tovább fúródjon. Elkerülve ezzel a nemkívánatos szövődményeket.

 

-Gondoskodj kedvenced rendszeres kisállatkozmetikai ellátásáról. Ápolt állatoknál könnyebb észrevenni a toklászokat. Megkérheted kozmetikusodat, hogy ebben a nyári időszakban vágja a megszokottól rövidebbre a kritikus testrészeknél a szőrt. Ilyenkor nyírógéppel rövidre nyírjuk, vagy kirítkítjuk a szőrt, hogy a toklász ne tudjon megtapadni a bundában.

 

- Egészségügyi nyírás (pl: talppárnák, nemi szervek,) alapvetően hozzátartozik a kozmetikai ellátáshoz. Tapasztalt kozmetikus pl. hónaljnál ki tudja géppel nyírni a szőrt, hogy az ne legyen esztétikailag „csúnya”. Nem jár látványos szőrhiánnyal.

 

-Amennyire a fajta engedi, nyári hónapokban nyírathatod rövidebbre testszerte a szőrt.

 

-Amennyiben hosszú szőrben tartod kutyádat pl: kiállítási kutya érdemes rendszeresen kefélni, fésülni. Bizonyos fajtáknál tekercselő papírt, gumikat használhatunk a szőrzet védelmére, csomósodás gátlásra.

 

-Lógó, hosszú fülű kutyáknál használható fülvédő sál.

 

Mit tegyél, ha toklászt találtál kedvencedben?

-Sétából hazaérve azonnal fésüld át, kezeddel simítsd végig kiskedvenced testét. Nézd végig a redős részeket pl: hónalj, comb belső része, fülét kívül-belül, tappancsait, farkát, nemi szervek környékét.

 

-Hosszú szőrű kutyusokat mindenképpen nézzük át és fésüljük ki vagy óvatosan kézzel távolítsuk el a toklászokat a szőréből. Ügyeljünk arra, hogy a szőr növekedési irányával párhuzamosan fésüljük, ezzel megakadályozhatjuk a toklász mélyebbre fúródását! A szőr növekedésével ellentétesen fésülve könnyen beljebb tolhatjuk vagy ketté törhetjük a toklászt, ami nehezíti a kalász észrevételét és kiszedését.

 

-A toklászt csak akkor szabad otthoni körülmények között kiszedni, ha még csak a szőrzetbe akadt bele, vagy éppen a hegye fúrodott a bőrbe.

 

-Amennyiben még időben, a befúródás előtt észrevetted a toklászt, azonnal szedd ki.

 

-Ha még csak a hegye fúródott bele a bőrbe, óvatosan távolítsd el az egész toklászt és alaposan fertőtlenítsd le a sebet. Figyelj arra, hogy a kutya ne nyalogassa utána a területet, mert elfertőződhet a sérült terület.

 

-A már befúródott toklásszal azonnal orvoshoz kell fordulni! Ekkor már a növény kampói beleakadhattak a szövetekbe, így szakszerű körülmények között érdemes eltávolítani a későbbi szövődmények elkerülése érdekében.

 

A bőr alá került toklászt mindenképpen állatorvos vegye ki, semmilyen formában ne kísérletezz vele otthon!

 

 

Debrecen Kutyakozmetika